Logon

Ving Tsun Kung Fu

Leer jezelf effectief te verdedigen. simpele structuur, gebruik weinig kracht met maximaal resultaat.
Daardoor zeer geschikt als zelfverdediging voor dames.


We hebben vanaf 1979 tot 2006 het Wing Chun zoals we dat geleerd hebben van Sifu Wang Kiu onveranderd doorgegeven.
Sifu Wang Kiu 1923 - 2009

Photo

Kung-Fu omvat een grote verscheidenheid aan Chinese vechtkunsten, voornamelijk gevechtsstijlen zonder wapens, waarvan het Ving Tsun een van de modernere varianten is. Vandaag de dag zijn er honderden verschillende Kung-Fu stijlen, maar veel van deze stijlen zijn echter varianten van elkaar.

Photo

Sinds 2007 zijn we aangesloten bij de United Ving Tsun Society en gaan we verder onder "The Academy" Ving Tsun Kung Fu & Jun Fan Jeet Kune Do

Photo

Wong Shun Leung Ving Tsun Kung Fu

is één van de beste gevechtsystemen. De vermoedelijk meest succesvolle vechter en leraar van de vorige eeuw was Wong Shun Leung, die ook een grote bijdrage heeft geleverd aan de groei van Ving Tsun.
Bruce Lee heeft het Ving Tsun van Wong Shun Leung geleerd en het VT is 1 van de 3 pijlers van het Bruce Lee Jeet Kune Do geworden.
Wong Shun Leung
08/06/1935 - 28/01/1997

 

Photo

De ontwikkeling van Kung-Fu is verbonden met de regio waar de verschillende stijlen van afkomstig zijn. In het bergachtige Noord-China bijvoorbeeld, waar het dagelijkse leven van de plaatselijke inwoners meebrengt dat zij sterke benen krijgen, zijn de stijlen gericht op het gebruik van benen en voeten. In het zuiden, rond de rijstvelden, waar de inwoners door hun werk in of op het water sterke armspieren ontwikkelden, werden de bovenlichamen gebruikt in gevechtstechnieken. Ondanks deze variaties kent Kung-Fu kent twee stromingen:

 

*   "harde" stijlen, waarbij de harde, agressieve en krachtige zijde van het kung-Fu een belangrijke rol speelt;
*   "zachte" stijlen, gekenmerkt door een zachte en buigzame stijl van vechten, waarbij meer defensief en met ontwijken van aanvallen, voordat de tegenaanval plaatsvindt, wordt gevochten.

 

Photo

kung fu

Het begrip "Kung-Fu" betekent eigenlijk heel veel. "Kung" komt uit het innerlijke van een persoon.
Het duidt de zware training aan en de kracht die deze training oplevert.
"Fu" slaat op de persoon, vooral de persoon die hard traint.
Het hele begrip "Kung-Fu" slaat voornamelijk op de training.
Het betekent dus ijverig trainen of hard werken, de enige manier om de Kung-Fu technieken onder de knie te krijgen, en deze in een stress situatie situatie te kunnen gebruiken!

Photo

Chinezen zijn heel erg lang terughoudend geweest om het Kung-Fu openbaar te maken. Nog steeds zijn veel stijlen "familie-eigendom" waarbij, zoals de term reeds te kennen geeft, uitsluitend familieleden of zeer goede vrienden de technieken van de desbetreffende Kung-Fu stijl konden leren. Hierdoor zijn veel stijlen verloren gegaan en zijn sommige stijlen gedeeltelijk verwaterd. Met de dood van iedere meester, die niet kon of wilde scheiden van zijn bijzondere schat aan kennis, zelfs niet voor zijn meest vertrouwde leerlingen, verminderde de totale hoeveelheid kennis.

Photo

simpel

Ving Tsun ziet er niet spektakulair uit en het kent geen showelement.
In principe mag Ving Tsun alleen gebruikt worden als het echt noodzakelijk is.
Het Ving Tsun kent geen ingewikkelde houdingen en is eigenlijk vrij simpel. Het kent geen ingewikkelde technieken en het heeft ook niet zo'n choreografie als andere Kung-Fu systemen.
Het hele systeem bestaat eigenlijk uit 3 basisvormen Het is een systeem dat berust op wiskundige en natuurkundige principes, zoals bijvoorbeeld het principe dat de kortste weg tussen twee punten gevormd wordt door een rechte lijn. Je probeert in een gevechtssituatie dan ook steeds de kortste weg te nemen!

Photo

Centre Line

In Ving Tsun wordt veel nadruk gelegd op het innemen en aanhouden van de zogenaamde "centerline", de denkbeeldige lijn die je borstbeen verbindt met dat van een tegenstander. Een tegenstander zal zijn aanval niet effectief kunnen uitvoeren als je deze lijn goed blijft beheersen. Dit is een van de redenen dat in Ving Tsun één elleboog goed in het midden (dicht tegen de centerline) wordt gehouden. Je hebt op deze manier een goede bescherming tegen stoten naar het hoofd en het lichaam en ook heb je het voordeel dat de kracht van de stoten toenemen met de armen in deze positie.

Photo

aanval of verdediging?

In het Ving Tsun is het enorm belangrijk om altijd vooruit te bewegen. Als je aangevallen wordt, zal je instinctief willen terugtrekken. Als je aan je instinct toegeeft, speel je je aanvaller precies in de kaart, doordat je je alleen maar bezig houdt met je verdediging, en dus naar achteren gaan.

De aanvaller kan hierdoor zijn verdediging vergeten en zich uitsluitend op zijn aanval blijven richten.
Verdedigen op zich wordt in het Ving Tsun als een negatieve aktiviteit gezien, wat echter niet wil zeggen dat er geen verdedigende bewegingen zijn, deze worden echter dan zoveel mogelijk gecombineerd met een aanvallende beweging!
Goed bekeken hebben veel van de aanvallende bewegingen, bijvoorbeeld de stoten ook een verdedigende werking. (en dus visa versa)
Het oude gezegde dat "de beste verdediging gevormd wordt door de aanval" gaat zeker op voor Ving Tsun!

Photo

think positive

Als je Ving Tsun beoefent wordt je geleerd om positief te denken en positief te bewegen.
Alles wat negatief is, hoort eigenlijk niet thuis in Ving Tsun.
Ving Tsun technieken kunnen worden toegepast terwijl je vooruit, achteruit, of opzij beweegt.
Voor het beginontwerp van het Ving Tsun werd van een uitgebreide positieve benadering uitgegaan en de meeste technieken worden dan ook, inderdaad, voorwaarts gemaakt.
 

Photo

move positive

 

Afweren bijvoorbeeld wordt als negatief gezien. Afweertechnieken zijn moeilijk te gebruiken tegen snelle behendige tegenstanders die van aanvalshoek wisselen. Het maken van afweertechnieken leidt je bovendien af van snel inkomen, daarom worden ze zo min mogelijk toegepast.


 

Photo

Move Forwards

De Ving Tsun beoefenaar komt in een gevechtssituatie zoveel mogelijk in. Hij zet zijn tegenstander onder druk, waardoor deze niet de ruimte krijgt om zijn technieken uit te voeren. De aanvaller wordt op die manier gedwongen zich terug te trekken en de Ving Tsun beoefenaar volgt hem.

Voorwaarts bewegen als je aangevallen wordt, vormt een van de belangrijkste strategische concepten van Ving Tsun en veel technieken zijn hierop gebaseerd.
Als je aangevallen wordt, ga dan vooruit als er een opening is en probeer in te komen vanuit het midden. (centreline)
Wacht je kans af als er geen opening is! En laat je tegenstander nooit als eerste raken!

Photo

Ving Tsun Kung Fu:

Logische opbouw.

Recht vooruit, zeer praktisch en effectief.

Ontwikkeld om snel aan te kunnen leren.

Minimum inspanning met maximum resultaat.

Geen acrobatiek of extreem zware oefeningen.

Vertrouw op balans, structuur, evenwicht en tactiek, niet op kracht.

Vergroot je zelfvertrouwen en concentratievermogen.

Bevordert
hele lichaam ontspanning en welness
.

Leer lezelf beter kennen, zowel fysiek als mentaal.

Leuke oefeningen om je vechtkunst en vaardigheden te ontwikkelen.  

Ontworpen door een vrouw, dus ideaal voor zelfvedediging voor dames. 
 

Photo

gewoon een keer proberen!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je het een keer proberen?

Doe dan gewoon eens een proeflesje mee.

We trainen in een ontspannen sfeer, kennen geen machocultuur, maar er wordt natuurlijk wel gezweet!

Je leert al snel jezelf effectief te verdedigen, zonder al te veel krachtinspanning.

Een spoedcursus zelfverdediging (op locatie) behoort ook tot de mogelijkheden, regel een groepje vrienden/vriendinnen en neem gerust contact met ons op.
 

Photo

Proefles meedoen

Meld je hier aan voor een gratis proefles

Graag tot snel ziens!

James & George

 

Photo

Photo
Ving Tsun Training
Photo
Ving Tsun Training
Photo
Ving Tsun Training
Photo
Ving Tsun Training
Photo
Ving Tsun Target Training
Photo
Ving Tsun Chi Sau Training
Photo
Ving Tsun Forms Training
Photo
Ving Tsun Dummy Training
Photo
Ving Tsun Dummy Training
Photo
Photo